Wat je moet weten over de zorgverzekering in België
Nederlanders die naar België verhuizen, zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Welke zorgaanbieders heeft België allemaal en is voor jouw situatie de juiste? In dit artikel lees je alles wat je over de zorgverzekering in België moet weten.
Wat gebeurt er met de zorgverzekering die ik in Nederland heb?
Als je in België verblijft, maar je inkomsten uit Nederland komen dan is er de mogelijkheid om bij je Nederlandse zorgverzekeraar te blijven. Dit hangt af van je persoonlijke situatie en moet per persoon bekeken worden. Als je inkomsten vergaart in België, moet je Nederlandse zorgverzekering worden stopgezet. Dit kun je eenvoudig doen door contact op te nemen met de zorgverzekeraar.
Welke zorgaanbieders kent België?
België kent vijf ziekenfondsen, die betaald worden door de werkgeversbijdragen en subsidies van de overheid. Voor lidmaatschap betaal je ongeveer tien euro per maand. Je hebt altijd de mogelijkheid om een aanvullende verzekering erbij te kiezen. Voor een hogere vergoeding kun je je aansluiten voor de ‘hospitalisatieverzekering’. Werkgevers kunnen hun werknemers ook een aanvullende verzekering (collectieve verzekering) geven.
Je kunt kiezen uit:
- Liberale mutualiteit
- Christelijke mutualiteit
- Neutraal Ziekenfonds
- Socialistische mutualiteiten
- Onafhankelijke ziekenfondsen
Daarnaast is er de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV), die iedereen aanneemt en gratis is. Bij de Hulpkas kan geen aanvullende verzekering worden afgesloten.
Zorg in België
Met een ISI+-kaart kun je vergoeding en medische zorg krijgen en met het S1-formulier kun je bij de zorgverzekeraar CZ aanmelden voor de CZ Verdragspolis. Dit betekent dat je zowel in België als in Nederland zorgkosten vergoed kunt krijgen. In België is het gebruikelijk om eerst zelf de zorgkosten aan de zorgverlener te betalen, wat later gedeclareerd kan worden. Bij een ziekenhuisopname worden de kosten wel rechtstreeks naar het ziekenfonds gestuurd. De kosten die je zelf betaalt noem je ‘remgeld’, deze bedragen nooit meer dan de helft van alle kosten. België kent geen eigen risico, mocht je extra zorg nodig hebben. Zij maakt gebruik van het maximumfactuursysteem.
Hoe weet je of dat je de juiste zorgverzekering heb?
De zorgverzekering vergelijken is raadzaam, zodat je weet welke bij jouw persoonlijke situatie past. Je kunt ook de zorgverzekering koppelen met andere verzekeringen. Kijk hier voor alle mogelijke opties.
Is het gezin meeverzekerd?
Als je gezinsleden geen baan of verdere inkomsten hebben, dan kunnen ze meeverzekerd worden. De zorgverzekeraar CZ bekijkt op basis van het aanvraagformulier voor de CZ Verdragspolis of dat mogelijk is. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, krijgen alle gezinsleden een ISI+-kaart. Mocht er bezwaar zijn en de beslissing wordt afgekeurd, dan zijn gezinsleden verplicht om een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Let wel; het lidmaatschap voor een gezin zal in veel gevallen wat hoger zijn dan tien euro per maand. Voor sommige zorgaanbieders gelden hier andere regels.