Vijf manieren om een verbouwing te financieren

Ben je net verhuisd en kun je niet wachten om je nieuwe woning in België een flinke opknapbeurt te geven? Met een nieuwe badkamer of een moderne keuken creëer je jouw ideale woonomgeving. Veel mensen deinzen echter terug voor een verbouwing vanwege de kosten. Maar niet getreurd, er zijn diverse manieren om de verbouwing op een makkelijke en verantwoorde manier te financieren. In dit artikel zetten we vijf handige vormen op een rij.

Renovatielening

Het ligt waarschijnlijk het meest voor de hand om bij een verbouwing te kiezen voor een renovatielening. Deze lening functioneert over het algemeen hetzelfde als een persoonlijke lening. Het is een lening op afbetaling, waarbij je een vaste rente over het geleende krediet betaalt voor een vastgelegde periode. De renovatielening heeft diverse voordelen. Zo kun je deze vorm van krediet in principe zeer gemakkelijk online aanvragen. Ook zijn er geen hoge kosten voor een notaris aan deze lening verbonden. Als nadeel geldt wel, dat deze lening vaak een hoge rente heeft. Indien je kiest voor een renovatie die gericht is op energiebesparing, dan kun je een energielening aanvragen. Deze lening is speciaal gericht op verbouwingen, zoals het uitvoeren van dakrenovaties of het aanbrengen van zonnepanelen. Over het algemeen is de rente op een dergelijk krediet lager dan de rente van de renovatielening.

Hypotheeklening

De tweede vorm om aan voldoende financiële middelen voor de verbouwing te komen, is door middel van een hypotheek. Het hangt er hierbij vanaf of je al over een hypotheek beschikt. Als je geen hypotheek hebt, kun je deze vorm van krediet afsluiten voor je renovatie. Het bedrag dat je voor de hypotheek wilt afsluiten moet echter wel hoog genoeg zijn, om de aanzienlijke notaris- en dossierkosten te rechtvaardigen. Het voordeel van een hypotheeklening is dat je zelf kunt bepalen hoe je het krediet wilt aflossen. Zo vind je altijd de lening die bij je past. Beschik je al over een hypotheeklening en heb je hiervan al een deel afbetaald? Je kunt in dat geval een heropname inplannen. Het bedrag dat je hebt afgelost, kun je namelijk als extra krediet opnieuw opnemen. De looptijd van deze lening kun je zelf bepalen. Ook hoeven er geen extra kosten bij de notaris te worden gemaakt. Er kan echter wel een bedrag worden berekend voor aanpassingen in je dossier.

Leningen bij de overheid

De overheid verschaft diverse leningen waarvoor je in aanmerking kunt komen. Aan deze leningen worden diverse voorwaarden gesteld. Zo worden de leningen alleen gegeven voor energiebesparende renovaties. Ook wordt er gekeken of je voldoende inkomen voor het krediet hebt. Het grote voordeel van dit krediet is dat de rente uitzonderlijk laag is. In sommige gevallen is een renteloze lening zelfs een optie. Voorbeelden van een lening bij de overheid zijn de sociale groene lening in Brussel, de Vlaamse energielening en de Waalse Eco-pack-lening.

Spaargeld

Indien je over voldoende spaargeld bezit, hoef je geen of minder geld te lenen bij een derde partij. Deze vorm van het financieren van je verbouwing is het veiligst. Je hoeft immers geen rente of krediet terug te betalen. Door zelf op gezette tijdstippen geld opzij te zetten, heb je een flinke buffer waar je een mooie verbouwing mee kunt financieren. Het nadeel van deze vorm van financieren is dat je in dat geval je buffer kwijt raakt in geval van nood. Bovendien zal je ook geen spaarrente ontvangen als het geld aan renovaties is besteed.

Premies en subsidies

Voor diverse verbouwingen zijn premies en subsidies bij de overheid beschikbaar. Je kunt hierbij denken aan de Vlaamse- , Waalse- en Brusselse renovatiepremie. Indien een subsidie op jouw verbouwing betrekking heeft, kan je dit enorm veel geld besparen. Het loont dus om de diverse premies en subsidies in de gemeente te onderzoeken.