België kent voor een groot deel dezelfde feestdagen die we in Nederland vieren. De meeste Christelijke feestdagen zijn die van de katholieke kerk, omdat het grootste deel van de Belgen katholiek is. Op deze pagina hebben wij voor u een overzicht gemaakt van de belangrijkste Belgische feestdagen.
Feestdagen
Andere voor ons bekende feestdagen, zoals Valentijnsdag op 14 februari, Moederdag (tweede zondag in mei), Vaderdag, (tweede zondag in juni), Halloween op 31 oktober, en zelfs het typisch Hollandse Sinterklaasfeest op 6 december. In België wordt het nog Sint Nicolaas genoemd.
Belgische feestdagen
Natuurlijk zijn er ook feestdagen die ze alleen in België vieren. Zo wordt op 21 juli de Belgische Nationale Feestdag gevierd, de dag waarop Leopold van Saksen-Coburg-Gotha in 1831 de grondwettelijke eed aflegde en daarmee de eerste koning werd van het afhankelijk geworden België. Op die dag vindt er in Brussel een kerkelijke ceremonie plaats waar een groot deel van de Belgische Koninklijke familie bij aanwezig is. In Brussel worden er allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd, en de dag wordt traditioneel afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow.
Wapenstilstand
De Wapenstilstand, die jaarlijks op 11 november wordt gevierd, is de nationale herdenkingsdag voor oorlogsslachtoffers. In aanwezigheid van de koning wordt een ceremonie gehouden om alle slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar ook anderen die sindsdien sneuvelden in oorlogsconflicten over de hele wereld. 11 november is de datum waarop de Duitsers in 1918 hun overgave ondertekenden in een treinwagon in het Franse Rethondes. België werd zowel in de Eerste Wereldoorlog als in de Tweede Wereldoorlog zeer zwaar getroffen. Jaarlijks komen er ook veel (maar steeds minder) oorlogsveteranen naar België op deze nationale herdenkingsdag.
Vlaanderen en Wallonië
Omdat België is opgesplitst in Wallonië en Vlaanderen zijn er ook feestdagen die alleen in het Franse of Nederlandse taalgebied van België worden gevierd. Een voorbeeld daarvan is Verloren Maandag. Op deze eerste maandag na Driekoningen worden in Vlaanderen traditioneel worstenbroden en appelbollen gegeten. Men zegt dat de traditie afstamt van de havenarbeiders, die met Pinksteren hun weekloon verbrasten. Omdat ze geen eten meer konden betalen kregen ze van de slagers worstenbroodjes en appelbollen, die waren goedkoop en vullend.
Regionale feestdagen
Daarnaast zijn er ook andere regionale feestdagen. In Vlaanderen viert men op 11 juli het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, waarbij men de overwinning op het Franse leger herdenkt in 1302. Iedere derde zondag van september wordt in Wallonië het Feest van het Waalse Gewest gevierd, waar de Waalse deelname aan de Revolutie van 1830 wordt herdacht. Op 8 mei viert men in Brussel het Feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat de overwinning van de geallieerden over nazi-Duitsland herdenkt. Ook is er nog een Feestdag voor de Duitstalige Gemeenschap, dat in negen dorpen wordt gevierd door ongeveer 71.000 Duits sprekende Belgen.
Potjebuur
Het jongste nationale feest in België is Potjebuur, dat samenvalt met het Islamitische Suikerfeest. Dit feest is in 2009 in het leven geroepen, en richt zich vooral op het delen van eten met vrienden en familie. Het is dan ook voor een groot deel gebaseerd op de gewoonten en gebruiken die gepaard gaan bij het Suikerfeest, maar is bedoeld voor iedereen.
Tips