Denkt u erover om uw eigen onderneming te starten in België? Dit is een grote stap en er komen dan ook veel dingen bij kijken. Op deze pagina geven wij u meer informatie over wat er allemaal bij komt kijken wanneer u, uw eigen bedrijf gaat starten in België.
Verdiepen
Het starten van een eigen onderneming is altijd een spannende stap. Een eigen onderneming starten in het buitenland is zelfs nog een tikkeltje spannender. In België zijn over het algemeen de dingen goed geregeld maar toch zijn er enkele verschillen met Nederland. Het is daarom goed dat u zich van te voren goed verdiept in deze verschillen voordat u de sprong in het diepe maakt. Heeft u bijvoorbeeld al een ondernemersplan geschreven?
Voorwaarden
In België heeft in principe iedereen het recht om een eigen onderneming te starten. Toch zijn er enkele voorwaarden waaraan de persoon die de onderneming wil starten moet voldoen. Zo dient de persoon o.a. minstens 18 jaar oud te zijn; over een Belgische verblijfsvergunning te beschikken en een bewijs van algemene beheerskennis te kunnen geven. Dit laatste punt houdt in dat de persoon, voor bepaalde beroepen, een diploma dient te kunnen voorleggen. Voor meer informatie betreffende het verschaffen van een verblijfsvergunning in België kunt u kijken op onze pagina ‘inschrijven in België’.
Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
Net zoals we in Nederland verschillende rechtsvormen voor bedrijven hebben, zo hebben ze dat in België ook. De meest voorkomende rechtsvorm in België is de ‘Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid’ ook wel afgekort tot BVBA. In Nederland is deze BVBA te vergelijken met het ‘Besloten Vennootschap’ (BV). Vooral middelgrote en kleine ondernemers kiezen voor deze rechtsvorm. Wanneer u zo’n BVBA op wilt richten dan dient u naar een notaris te gaan. Voor het oprichten van een BVBA is het hebben van één aandeelhouder en één directeur voldoende.
Naamloze Vennootschap
Een andere rechtsvorm waar u voor kunt kiezen is het zogenoemde ‘Naamloze Vennootschap’, afgekort tot NV. Een eigenschap van deze rechtsvorm is dat er geen verplichting is tot het houden van een register waarin de aandeelhouders vermeld zijn. De aandeelhouders zijn bij deze rechtsvorm als het ware anoniem. Deze rechtsvorm wordt voornamelijk gebruikt voor grote bedrijven waarbij het niet van belang is dat de aandeelhouders elkaar kennen. De oprichting van zo’n NV gebeurt door middel van een notariële akte.
Wat meer?
De bovengenoemde dingen zijn slechts enkele van de vele zaken waar u rekening mee dient te houden bij het opstarten van een bedrijf in België. Er zijn nog vele andere aspecten die minstens zo belangrijk zijn. Daarom kan het verstandig zijn om een adviseur in de arm te nemen die u kan helpen bij het opstarten van uw bedrijf. Kortom, laat u goed adviseren zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Kamer van Koophandel in België
Net als in Nederland bestaat er in België ook een Kamer van Koophandel, namelijk “Belgian Chambers”. Op deze website kunt u de dichtsbijzijnde Kamer van Koophandel in België makkelijk opzoeken. Elke Kamer van koophandel heeft een eigen website waarop u veel informatie kunt vinden over het starten van een bedrijf, innoveren, en nog veel meer.